Återvänd till första sidan.

 Uppläsning:
Ljudfil

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->


Valborgsmässoafton 2011.
Efter flera härligt varma soldagar har det blivit lite svalare. Den tämligen starka vinden som blåst under hela dagen har nu nästan avtagit helt och tur är det. Runt högen av ris och grenar är gräset saftigt grönt så någon gräsbrand riskerar vi inte.
 Här uppe på Lindahls kulle har Stig i Norrestu rest en mäktig hög med kvistar och grenar. Det är nog en av de största högarna i Småland. Annelie har organiserat och informerat så allt är på plats. Bord, bänkar, stolar och grillar. Christian kommer med en av sina veterantraktorer med en tank vatten och ett badkar som han fyller på. I dag skall inte brandkåren behöva komma.
Christian, som upprätthåller Piggabodatraditionen att se på tillvaron med humor, berättar att han höll på att fälla skog öster om Vislanda då den heta motorsågen antände torrt gräs. Strax brann det ordentligt och brandkåren tillkallades. De hade stort besvär med att ta sig till brandplatsen inne i skogen. Dom är ju skickliga eftersom de ofta får tillfälle att utöva sin släckningskonst i dessa trakter och branden släcktes snart. Brandförmannen hörde sig för hur det hela gått till och sa sen: " Nästa gång du eldar, Christian, så kan du göra det närmare vägen så att vi kommer lättare till."
Klockan har passerat sex och allt fler kommer i grupper upp från byvägen. Man har vänner och släkt med sig. En korg med mat och kaffetermos och läsk och öl har man med sig.
Nu tänder Christian brasan. En åkersork ilar förskräckt ut ur rishögen och försvinner in i stenkumlet strax bredvid. Prat och skratt och brasans sprakande. Elden tilltar och lågorna sträcker sig högt mot skyn. Det blir så hett att mossa och torrt gräs inne i stenkumlet börjar ryka. Dunken med dieseloljan räddas undan och vatten hälls ner bland stenarna. Det sprakar och dånar. Nu skall här sjungas. Några sånger till våren hör till. Kia har ordnat sångtexter som hjälp till dom som brukar blanda ihop "sköna maj.."  med  "Maj på Malö" eller "vintern rasat.." med "helan går".  Olle i Nissastu leder sången. En främling från fjärran land eller yttre rymden skulle finna detta beteende mycket märkligt: " Där står en grupp människor runt en våldsamt sprakande eld och sjunger. Är det hedniska ritualer på gång?  Och sedan hettar dom upp djurdelar över en glöd! " Miljön här uppe på kullen bidrar till tankarna om hedniska ritualer. Centralt i byn med utsikt över flera gårdar. Det stora stenkumlet ovanpå berget som går i dagen. Enebuskar och blommande träd. Den mörka skogen i norr.

Bilderna är klickbara!
bål eldhörn

4 damer persturolf
Nu vidtar olika mattraditioner: Somliga börjar med kaffet och kakorna och övergår sedan till grillandet och ölen. Andra gör precis tvärtom! Det läggs de mest egendomliga korvar på de tre grillarna. Man vet ju att livet har en ände, korven har två men frågan är om det inte här fanns korvar med tre!
Ingegerd i Kvarnen går runt med en lottring. Varsågod och ta tre lotter. Vad kostar dom? Dom kostar inget! Kan det vara så att den som vinner får städa efter festen? När alla fått sina lotter blir det vinstutdelning. Massor av vinster har hon med sig i en korg. Glada vinnare. Vilket märkligt lotteri. Vad säger lotterinämnden om detta? Gratislotter?
Bålet har sjunkigt ihop nu klockan nio och Christian rakar ihop högen med en skopa på traktorn. Den dunkar gammeldags och får männen som intresserade iakttar hans manövrer att diskutera traktormodeller. Det lär stå olika veteranmaskiner i ladugårdarna i bygden. Och man enas om att det är en höjdare att ratta dessa gamla trotjänare. Christian berättar om de båda bröderna som i många år kört sin bränslesnåla gamla traktor och nu beslutat att köpa en modern maskin. Den levererades men slutade efter en tid att gå. De tog kontakt med leverantören och klagade på den dåliga kvalitén.
 En reparatör kom och undersökte traktorn. Men allt var som det skulle. När han tittade ner i tankhålet fann han att där var det tomt. - Det finns inget bränsle i tanken, gubbar! - Va nu, traktorn är ju ny så det skall väl inte behövas fyllas på!
Jo, det var som dom säger, bättre förr.
Det har blivit kallt och några regndroppar visar att vår herre kommer att se till att elden slocknar ordentligt. Man börjar packa ihop och tar adjö. Tack för en trevlig fest alla ni som förberett den!

Bilderna är klickbara!

valb3f

bus1 bus2
bus3 britta
rolf bål eldraka2
jane matkallt1
matkallt rök rolf

sång
traktordunk eldraka1 vådeld

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Återvänd till första sidan.

© 2010 Peter Elg. Med ensamrätt.