Återvänd till första sidan.

  

 

.Några händelser 2009.                                                         Bilderna är "klickbara."
E
fter en tämligen mild vinter så kom då äntligen våren. Mycket vatten som vanligt och nere vid kvarnen fick Christer några oroliga dygn innan vattnet sjönk undan. Runt Piggaboda blev vattnet stående på låglänta ängar och skogspartier. Små bäckar tuffade till sig och bredde ut sig i omgivningarna. Det brusade och väsnades här och var i skogen, där man normalt bara knappt hör det svaga porlandet.
Ger man sig ut i den översvämmade skogen får man se upp. Eller bättre, man får se ner. För bäst man vadar fram så trampar man ner i ett hål och får sig i värsta fall ett ofrivilligt dopp.
skogsvatten vatten på ängen
Så kom vårblomningen. Allt blommade, höll jag på att säga, men allt som kunde blomma gjorde vad det kunde för att överträffa sin omgivning. Hösnuva eller inte, man måste lukta på syren och hägg. Och fruktträden. Den sena frosten, som kan fördärva en senare fruktskörd, missade på några dar.
vårblom       vårstillhet.
 
Försommaren blev solig och det torkade upp i markerna. Ja, det torkade upp så till den grad att det gick ut varning i radion för skogsbrand. Brandkåren i Vislanda, Alvesta och runt om i länet fick mycket att göra. I Piggaboda hade vi två bränder. En liten som stoppades i tid. Johnny hade svedjebränt på sitt hygge mellan Piggabodavägen och Gölen. Han hade släckt ordentligt och vakat på kvällenme, och allt var lugnt. Dan därpå var vi flera som körde förbi och konstaterade att ingen rök syntes. Men framåt eftermiddagen började det blåsa varma vindar och någon liten glöd i någon stubbe fick fart på elden. Brandmännen kom snart och fick kontroll över läget. Några granar fick stryk och Johnny var skakad. Någon brandman hade sällskap med fru och barn och alla blev bjudna på läsk och tilltugg.
Vid eldvakten nästa dag såg jag att ödlor och smådjur redan hade etablerat sig på den brända marken. Fjärilar och insekter vimsade runt och Johnny och Hubert kunde någon tid senare plantera sina skogsplantor.
Johnny Svedjebrand
Värre var det vid Åäng. Ett sällskap som bott över i sommarhuset vid Åäng hade efter avslutad grillning slängt kolet i en sandlåda bakom husen och sedan åkt därifrån. Eva och Thomas i "Finidas kafé" var ej hemma.
Ingegerd i kvarnen hade känt brandrök och bett Christer att undersöka. Och han upptäckte att det brann våldsamt bakom husen och ner mot västra Trehörningen. Brandbilar och polis var snabbt på plats. Motorspruta monterades upp vid ån. Smalslangar som används vid skogsbrand ringlade snart från motorsprutan och sprutbilen. Polisen konstaterade att ingen var skadad och spärrade vägen. De närmaste timmarna hade brandmännen ett svettigt jobb att begränsa elden. Man koncentrerade sig på att rädda husen och att hindra elden från att komma över ån mot Piggaboda. Västra Trehörningen fick vara det naturliga stoppet mot väster och söderut fick elden ingen chans.
Vid finidas brandman
Här vid "Finidas kafé" fick man gäster men    Det gäller att inte bli svedd i ansiktet av den
kaféet var stängt.                                          intensiva hettan.
motorspruta eld
Flera gånger hoppade elden över ån. Sankt och snårigt är det att ta sig fram.
åbrand 

De torra markerna gjorde att valborgsmässobålet fick inställas. Vi träffades ändå vid Nyestu till kaffe och en korv. Den glada stämningen hade svårt att infinna sig. Vi tänkte alla på Ingrid,  i vars sällskap det alltid blev en trevlig stämning. Men Ingrid gick helt oväntat bort i våras och lämnade familjen och oss bybor i sorg.
Midsommar firades, med allt vad därtill hör, på ängen nedanför Nyestu och den här gången slapp vi mygg och knott i tältet med hjälp av ultraljud och myggspiraler. Se där! Tekniken firar sina triumfer!
Så blev det åter fiskets dag nere vid kvarnen. Alla bybor och deras vänner och folk från fiskeföreningen hade fått sina arbetsuppgifter och allt kom igång som om vi inte gjort någonting annat.
Men Åskguden Thor  blandade sig i leken denna gången. En blixt slog ner i transformatorn vid kvarnen och kokplattor och lampor slocknade. Vattenpump och fiskrök stannade. Men vadå? Ingegerd fixade eld i spisen för kaffe, korv och fisksoppa. Vatten hämtades i gårdsbrunnen och någon trollade fram ett bensindrivet elverk. Sydkraft fick ett antal påringningar och så småningom kom strömmen tillbaka.
Ett våldsamt skyfall, regn och hagel, fyllde tälttaken på loppis- och korvstånd, men det kom hela tiden fler besökare vandrande och åkande med traktorvagnen. Musikanterna, bälgaskrynklarna, spelade, kaffe och kakor åts och varm korv och fisksoppa, och de snaskiga abborrsmörgåsarna tog slut. Utställningar besöktes, det fiskades och tävlades.
varm korv utställning
Här var det korv och fisksoppa.                     En utställning om Piggaboda 1945.
grillning silversmide
Grilla fisk  och korv hör till.                           Silversmide
smeden Hubert
Smeden Hubert tillverkar konstverk.

Sommaren och höst passerade utan större åthävor. Perstu håller man på att renovera och vid Adamstu har man byggt ett modernt häststall. Från Sandviks stenbrott hörs vardagar stenkrossmaskinen och ner till Kvarnen har besökare kommit hela sommaren.
Metallskrot och gammal taggtråd insamlades för borttransport. 
Problemet med att vattnet alltid rann över vägen vid kärret vid gamla kyrkvägen blev åtgärdat. Här har man i många år fått balansera på plankor för att komma över. Och de som rider har riskerat att rida ner i de meterdjupa hjulspår som skogsmaskiner åstadkommit på vägen. Nu fick vi klartecken från markägaren att dika upp och fylla på sten och grus. Inga-Maj Crona ställde upp med vägtrummor och jag fick leka grävmaskinist. Nästa år ska vi försöka fylla på med mer grus. 
taggtråd grävarbete vid kyrkvägen 
Gammal taggtråd funnen i skogen.                  Gräverier i kärret vid kyrkvägen.
Vid Finidas kafé i Åäng har Eva och Thomas fått många besökare som också letat fynd i loppiset. Även byborna har lockats hit av hembakat och nybryggt kaffe. Från kafeéts ovanvåning har man en älsklig utsikt över två sjöar. Läget är också fint med vandringsmöjligheter mot Piggaboda och Kvarnen eller åt Kroksnäs. Man kan också ha kafeét som utgångspunkt för cykelturer mot kanske Långhult, Målaskog, Lönshult eller in i de djupa skogarna norr om Piggaboda.
Så kom en snöig vinter med frusna sjöar. Turisterna syntes ej mer utan istället så kom rådjur, älgar och vildsvin fram. 
Motorsågarna sjunger i skogen och räv och lokatt lämnar spår i snön. Vi som de måste kämpa på i vintermörkret och kan inte gå i ide som grävling och igelkott. Men snart kommer våren med nya upplevelser och trevliga stunder att se fram emot. Väl mött 2010.
 Älgen. 

Återvänd till första sidan.

© 2010 Peter Elg. Med ensamrätt.