Återvänd till första sidan.

  

.Midsommar 2007

Hubert har fått i uppdrag att se till att vädret blir bra, det brukar ju vara lite ostadigt så här till midsommar. Juni månad är ju den torraste månaden och sedan gammalt försöker man att slå och få in höet soltorkat innan regnet kommer. Så har man lyckats i år också, trots att det är fuktigt i markerna. Byns stora tält har rests nedanför Adamstu och grammofon, bord och stolar har burits dit. Ute vid Piggabodavägen står personalen vid Piggaboda turistinformation och räknar vägfarandena. Personalen är Nyestu kor och kalvar som betar bland orkideer och sällsynta örter.
turistinformationen

Det är Hubert som har fixat ihop turistinformationen för några år sedan. Här kan man slå sig ner vid ett rejält bord och spisa sin matsäck. En cykelkarta kan man ta ur lådan om man är på det humöret. Vill man närmare utforska trakten kan man bl.a. i Kvarnen köpa en Broschyr med uppgifter om gårdarna och alla ödetorp och andra sevärdigheter.
Midsommarstången ligger på bockar utanför Perstu. Alla som har tid hjälps åt att klä den med blad och blommor. Så bärs den ner till tältet och krånglas ner i ett hål utanför tältet. Kaffe och kakor finns framdukat därinne och så småningom börjar dansen kring stången.
Små grodorna och björnen sover. -Man måste bju på sig, säger Christian. Diverse tävlingar med slangbågsskjutning, stock-kast, styltgång med mera sysselsätter folket tills det är dags att äta medhavd sillamat, korv och smörgås samt så klart nåt starkt att dricka. Kokt potatis finns i en stor gryta och ölburkarna ligger avkylda i en spann.
Så brukar vi ha det sedan flera år tillbaka. Jitterbugg och foxtrot, dåliga skämt och sång. Det brukar bli ljust ute innan man går hem.
Men så blir det inte denna gången. Knott, dessa små korkade insekter, tar snart över i tältet. Man värjer sig med papperspåsar över huvudet eller drar ner mössan över öronen, man slår vilt omkring sig och man tänder myggljus och myggspiraler.
Inget hjälper! Även den tappraste ger så småningom upp. Det blir helt enkelt så att man i minde grupper får dra sig innomhus och forsätta firandet mera privat.
Vi blir ense om att detta nog är ett undantag. Insekterna kommer inte att ta över Världen. Inte ännu på ett tag i varje fall.
KnottÅtervänd till första sidan. © 2010 Peter Elg. Med ensamrätt.